ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ Ε.Δ.Ι.Π.Τ.

Αθήνα, 9/12/2019

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου για την πρόσκληση να απευθύνω τον εναρκτήριο χαιρετισμό στην αποψινή επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυσή της. Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω επίσης, τον θερμότατο χαιρετισμό και την ιδιαίτερη εκτίμηση για την προσφορά σας στην ενημέρωση, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κυρίες και Κύριοι,

Η διαδρομή της Ενώσεώς σας, η προσφορά της και η συμβολή της τα περασμένα 80 χρόνια, από το μακρινό 1939, από τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική στον χώρο του έντυπου Τύπου.

Τα μέλη Ενώσεώς σας με τις εκδόσεις τους, την ακριβή και φλογερή πένα των συντακτών τους, κατέθεσαν στην ιστορία του τόπου μας μία δυναμική και πολύπλευρη παρουσία συμβάλλοντας στην ενημέρωση και διαμόρφωση της ελληνικής Κοινής Γνώμης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σας ευχαριστούμε για το υψηλό φρόνημα της εθνικής προσφοράς και την ενσυναίσθηση που σας διέκρινε εξ αρχής.

Είναι άκρως ενδεικτικό και ασφαλώς μόνον τυχαίο δεν ήταν, ότι οι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών παραμονές του μεγάλου πολέμου, αναζητούντες κάποια προστασία από την επερχόμενη τότε παγκόσμια απειλή καταστροφής αποφάσισαν να συνασπισθούν σε Ένωση, επαγγελματική κατά βάση αλλά ταυτόχρονα σημαντικής κοινωνικής, πολιτιστικής, εθνικής και πνευματικής παρέμβασης με σοβαρό και έγκυρο τρόμο, με σεβασμό στην αλήθεια και τις διαχρονικές αξίες.

Σήμερα, 80 χρόνια μετά, σε μια διεθνή κοινότητα παγκοσμιοποιημένης πληροφόρησης γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι αρκεί ένα «πόστ» ή ένα «τουϊτ» για να ανακοινωθεί και να διαδοθεί στα πέρατα της γης μια είδηση, αληθινή ή ψεύτικη, δυστυχώς αδιάφορο πια. Το διαδίκτυο είναι εργαλείο. Ενίοτε ευεργετικό ενίοτε καταστρεπτικό.

Σε αυτό το χρονικό μεταίχμιο, κυρίες και κύριοι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά του νηφάλιου περιοδικού Τύπου αποτελούν ή καλύτερα, μπορούν να αποτελέσουν, τον αντίποδα.

Δίνουν και πρέπει να δίνουν το βήμα σε προβληματιζόμενους, αδέσμευτους, οραματιστές αλλά και υπεύθυνους δημοσιογράφους.

Εκδότες αλλά και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι γονιμοποιούν το δημόσιο διάλογο, αφυπνίζουν συνειδήσεις, αναδεικνύουν σημαντικά θέματα και συμμετέχουν παραγωγικά στις εξελίξεις.

Σκεπτόμενους ανθρώπους που έχουν το χρόνο και την διάθεση τριβής με την αλήθεια, την αντικειμενικότητα κι τον πλουραλισμό.

Πολύ σημαντική είναι, αγαπητοί φίλοι μου, η προσφορά του περιοδικού Τύπου και σε περιόδους κοινωνικής γαλήνης και ευμάρειας. Πολλές φορές, τόσο στις δεκαετίες του ΄50 και ΄60 αλλά και αργότερα στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, αρχές του ΄90, εμβληματικές περιοδικές εκδόσεις –με ναυαρχίδες τα περιοδικά ποικίλη ύλης- ενίσχυσαν την κοινωνική εξωστρέφεια, άνοιξαν ένα παράθυρο απελευθερωτικής ζωντάνιας στους νέους ανθρώπους, έφεραν όλους μας σε επαφή με άλλες κουλτούρες και απενοχοποίησαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Πολλές φορές εκείνα τα χρόνια μιλάγαμε για το «καινούργιο» που έφεραν στη ζωή μας εκείνα τα περιοδικά. Και όσο και αν θέλουμε –σήμερα, εκ των υστέρων- να σταθούμε επιφυλακτικοί έναντι τέτοιων εκδόσεων, οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε την φλόγα της πρωτοπορίας, του νέου, του διαφορετικού.

Κυρίες και Κύριοι,

Προερχόμενος από οικογένεια που είχε σχέση με τον Τύπο (Πρακτορείο Διανομής Τύπου) είχα από παιδί επαφή με τους εκπροσώπους του Τύπου και γνωρίζω καλά το πολύ βαρύ φορτίο εκείνων που αναζητούν την είδηση, ελέγχουν την αξιοπιστία των πληροφοριών και διατυπώνουν κείμενα με έντονα αισθήματα ευθύνης. Σήμερα αποτίουμε φόρο Τιμής σε αυτούς τους έντιμους μαχητές του Τύπου της Περιφέρειας και των κλαδικών- επαγγελματικών εντύπων. Σε όσους έχουν αυτό το ωραίο μεράκι.

Ο Τύπος της Περιφέρειας είναι συγχρόνως μοχλός ανάπτυξης αλλά και ευγενούς πίεσης.

Φορέας πολιτισμού και δίαυλος νέων ιδεών.

Αποτελεί την αμεσότερη μορφή έκφρασης των τοπικών κοινωνιών αλλά και των εξειδικευμένων και οργανωμένων ομάδων.

Είναι ένα ανοικτό βήμα διαλόγου που διευκολύνει την ανταλλαγή μηνυμάτων, προβάλλει και ελέγχει τις πράξεις της τοπικής κοινωνίας.

Όσο και αν οι ρόλοι μας –εκτελεστικής εξουσίας και Τύπου- είναι ή δείχνουν ότι είναι απέναντι, στα ουσιώδη, στις βασικές πολιτικές και κοινωνικές Αρχές είμαστε μαζί.

Όπως είχε πει κάποτε από αυτό εδώ το βήμα, πριν από δέκα χρόνια, όταν γιορτάζατε τα 70 χρόνια της Ενώσεώς σας, ο αείμνηστος σοφός Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ενημέρωσης συνδέονται άμεσα με την ανθρώπινη υπόσταση, την ελευθερία του ατόμου και την προσωπική ελευθερία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Κυρίες και Κύριοι,

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.