Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος υποδέχθηκε στη Σάμο, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Antonio Costa, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας αξιωματούχων, πραγματοποίησε επίσκεψη στη ναυτική- λιμενική δύναμη της Πορτογαλίας, που επιχειρεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στη Σάμο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είχαν ανταλλαγή απόψεων κυρίως ως προς το θέμα του Μεταναστευτικού και τις αυξανόμενες ροές. Ο κ. Πικραμμένος ενημέρωσε τον κ. Costa για την ακολουθούμενη πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας για την συνδρομή της χώρας του.

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας για τα προβλήματα με τη γείτονα Τουρκία τόσο όσο αφορά στο Μεταναστευτικό όσο και ιδιαίτερα, για το πρόσφατο παράνομο και άκυρο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης της Τρίπολης. Στις συνομιλίες μετείχε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση και Διαχείριση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού Ζητήματος, κύριος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Πορτογαλίας κυρίως ως προς το επιχειρησιακό σκέλος.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του έργου που επιτελούν τα στελέχη της ναυτικής-λιμενικής δύναμης της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της Frontex. Μετά ταύτα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον λιμένα του Πυθαγορείου όπου ναυλοχεί το πορτογαλικό σκάφος, από όπου ακολούθησε θαλάσσια έξοδος με σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, καθώς και με το σκάφος της Frontex. Τέλος, πριν την αναχώρηση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού, αντηλλάγησαν ευχές ενόψει των επικείμενων εορτών.

Σε σύντομες δηλώσεις του, ο κ. Πικραμμένος, τόνισε: «Η άποψη της Κυβέρνησης είναι πως το θέμα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, έχουμε τη μεταβολή του νομικού καθεστώτος του Δουβλίνου ΙΙΙ. Η Κυβέρνηση καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να μειωθούν με δραματικό τρόπο οι εισροές με καλύτερη φύλαξη των συνόρων και κοινοτική αλληλεγγύη.»

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισκέφθηκε τέλος, τις εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι.